Vasile Mihalache (Fiul)

  

Cristi Isop: De ce și de când scrabble?

Vica Mihalache: E o poveste lunga și de ceea aș ruga pe cei care citesc acest interviu să aibă puțină răbdare pentru că vreau să-mi descarc sufletul! Era în 1994, participam la un concurs de jocuri logice pe radio IAȘI organizat de Florin  Bălănescu. Mă luptam cu ADRIAN GRIGORIU  pentru locul 1. Ultima probă suna așa : scrabble integral parțial cu următoarele litere:  DE LA UN STADION LA ALTUL FOTBAL DIVIZIA B  unul din l joker. Habar nu aveam de acest joc!  Am luat din librărie un joc de carton, regulile erau puține, și am început să construiesc din A1. Bineînțeles, am luat 0 și am terminat concursul pe 3.

Cristi Isop: Când ați început lupta cu vocabularul limbii române, ce sperați de la acest sport?

Vica Mihalache: În același an la TVR1 NINEL ALDEA și MAGDA CATONE aveau o rubrică de jocuri logice. Au lansat un concurs dând grupa CEEPRST. Să se găsească cât mai multe cuvinte scrabble. Am găsit sceptre, spectre și respect. Am pus toți elevii din școală (la bază sunt învățător), să scrie răspunsurile. În total 182. Și le-am trimis la concurs! NINEL ALDEA anunță de la Oneaga Botosani am fost puși în încurcătură primind un număr mare de răspunsuri! Nu a dat număr de concurs la fiecare răspuns ci la plicurile în care le pusesem, vreo 15 la număr. A câștigat FLORIN BUHAI la tragerea la sorți, o excursie parcă. Am scris la federație iar NINEL ALDEA mi-a trimis circa 20 jocuri, caiete, instrucțiuni. Am devenit autodidact și am distribuit jocurile mai multor colegi și copii. M-a înscris la concursul de corespondență unde, jucând printre alții cu CORNEL FAUR pe care îl consider mentorul meu , mi-a spus că joc bine și să vin și la concursurile de sală. Așa se face că în 1996 am mers la Tușnad la primul turneu, nu cunoșteam pe nimeni. Am jucat prima partida de scarbble în cameră cu același  CORNEL FAUR. Eram speriat. Băteam ceasul ca un disperat și totuși, în sală am caștigat 5 partide din 9. De atunci merg regulat la sală cu 4 -5 excepții. Dar lipsa de la o etapa m-a costat poate unul dintre cele mai grele momente din viața mea, după pierderea părinților, tata în 1966 când aveam doar 4 ani și mama în 1987 când aveam 25. ÎN DATA DE 18 NOIEMBRIE 1998 CÂND LA TUȘNAD SE DESFĂȘURA O ETAPĂ LA TUȘNAD  (a doua în același an în aceeși localitate) în urma unui incendiu mi-a ars  casa, o colecție de câteva sute de milioane: insigne, fanioane, filatelie, magazin istoric, etc. , rămânând doar cu ce eram pe mine. Bănuiesc că a fost o mână criminală .Știau mulți de colecția mea, în plus, din medalii, insigne, plachete n-am mai găsit decât vreo 200 din vreo 10.000. Se topea emailul dar metalul rămânea. Dar gata, nu mai vreau să-mi amintesc!!! ATUNCI JOCUL DE SCRABBLE M-A AJUTAT SĂ-MI PĂSTREZ ECHILIBRUL ȘI SĂ N-O IAU RAZNA! Cât am locuit la sora mea am parcurs cel puțin de 5 ori Dex-ul cuvânt cu cuvânt, alcătuind diverse liste: cuvinte care conțin litera x, verbele toate, interjecții, participând la diferite concursuri ținute în revista ROSCRABBLEMANIA editată de FLORIN BUHAI ȘI CORNEL FAUR! Atunci am făcut cele mai mari progrese în scrabble și după pasiunea de colecționar, scrabble a devenit marea mea pasiune.

Cristi Isop: Apropo de mentori. Știți că vă consider, alături de Cristi Manea, mentorul meu. În Oneaga se mai joaca scrabble, mai formați copii pentru a lupta cu tabla și săculețul de litere?

Vica Mihalache: Am reușit în viață prin multă muncă, răbdare, ambiție, luptând cu singurătatea și cu lipsurile cotidiene. Nu am avut o copilărie fericită. Rămânând orfan de tată a trebuit să petrec 8 ani la o casa de copii, deoarece mama nu putea să ne îngrijească pe toți cei cinci copii. A fost infernal dar m-a și ajutat să mă pregătesc pentru viață. ATUNCI AM BĂTUT CU PUMNUL ÎN MASĂ ȘI AM SPUS EDUCATORILOR MEI, CĂ MĂ VOI FACE ÎNVĂȚĂTOR. SĂ FIU MAI BUN DECÂT AU FOST EI CU MINE! Întorcându-mă în satul meu în 1980 ca învățător am desfășurat tot felul de activități pentru copii, tineri și nu numai: operator film, campionat de fotbal, discotecă, activități culturale, excursii. Am avut tupeul în 1999 la un cerc pedagogic să țin lecție deshisă la opționale: scrabble. Aveam clasa a II a și cred că sunt singurul din ROMÂNIA care în același an a încheiat medii scriind la o rubrica ca obiect: SCRABBLE!  Se pot verifica cataloagele! Acum, împreună cu soția, încercăm să pregătim niște copii pentru concursuri care să debuteze la etapa de la Botoșani! Inclusiv fata mea de numai 9 ani care s-a născut în 2001 exact în momentul când eu eram la Tg Frumos și câștigam ediția a II-a a Cupei Argus! O TEMPORA!

Cristi Isop: Credeți că, actualmente, federația se implică îndeajuns pentru promovarea scrabble?

Vica Mihalache: Nu știu de ce, dar am senzația că vechea garda din federație a facut mult mai  mult pentru promovarea jocului! Acum se luptă pentru supremație dar se uită de popularizarea lui! Au apărut diferite tipuri de seturi de joc dar unele nu corespund!  De ce nu se încearcă un contract cu o firmă pentru a fi jocuri uniforme, cărți de inițiere etc? Visez la momentul în care cel puțin unul din zece romani să joace scrabble în famile, chiar dacă numai amical dar cu literele pe tabla! De aceea încec ca la etapa de la Botoșani să adun între 80 și 100 jucator , copii, juniori, seniori. NUMAI PE ISC SUNT VREO 20 BOTOȘĂNENI! Am început să-i contactez și pe ei și din județele din jur sperând că la acea dată să am și o secție de scrabble pe lângă un club deja afiliat. M-am bucurat când mi-ai spus că sunt unul din mentorii tai. Mi-amintesc că ne-am cunoscut la Eforie când ieșisem de la o compunere unde aveam o soluție foarte bună! În general stau în banca mea și nu îmi place să epatez!

Cristi Isop: Ce credeți despre ISC? Este un mod util de a te antrena sau doar pentru relaxare? Credeți că mulți din "zmeii" de pe ISC ar face față unei competiții adevărate? Mă refer la cei ce "lucrează" cu scabromul și alte ajutoare.

Vica Mihalache: Pe ISC joc efectiv din 2006. Am mai fost efemer până atunci prin unele cafe interneturi. Am jucate acum peste 25000 partide pe nikurile becaprim vica oneaga fiul bt62. Pe oneaga joacă mai mult soția. Mă și relaxez, mă și antrenez mai ales la duplicate! Nu îi înțeleg pe scrabromisti, pot să se antreneze foarte bine cu acel program! Eu până la internet am jucat vreo 3000 de duplicate cu acest program care mi-a îmbogățit bagajul de cunoștințe pentru concursurile de sală! Pe ISC să fim FAIR PLAY așa cum am semnat! De aceea de multe ori fac invitația de a veni la sală și a cunoaște jocul adevărat! Cred că sunt unii jucatori foarte buni pe ISC și după mai multe concursuri de sală ar putea avea succes! De obicei, la sfârșit de an eu mai urez pe canalul 15 cam asa: CEI CE FOLOSIȚI PROGRAME\ REZOLVAȚI DOAR INTEGRAME\ SCRABBLE ESTE DOAR UN JOC\ DE ȘTIINȚĂ ȘI NOROC! :))

Cristi Isop: Ce probă vă place mai mult și ce probă vă displace?

Vica Mihalache: Iubesc foarte mult compunerea, deși în 2003 am fost campion național la LIBERE. Proba de compunere mi-a adus și cea mai mare decepție în 2005, când după ce am condus detașat un an întreg, la turneul final de la București, am pus 27 EXTRASENZORULUI DE CARE ERAM 90% SIGUR CĂ NU E. Eram sigur de extrasenzorială dar nu aveam litere pentru așa ceva! Culmea, am avut soluție cu o haltera demixtez care mi-ar fi adus titlul, așa i-am făcut o mare favoare lui DAN LAURENȚIU SANDU, oferindu-i pe tavă singurul titlu care îi lipsea din palmares până la acea dată! IUBESC TOATE PROBELE, ȘI AM VICTORII IN UNELE ETAPE LA TOATE, DAR CELE MAI MULTE LA COMPUNERE.

Cristi Isop: În scrabble aveți prieteni și neprieteni?

Vica Mihalache: Eu nu știu să urăsc, iar dacă am avut ceva de spus am țipat și mi-a trecut! Cuvântul PRIETEN  înseamnă multe, stimez și mă înțeleg destul de bine cu ALEXANDRU LĂCĂTIȘ (CUMĂTRUL MEU), CORNELIU FAUR, SEPTIMIU CRIVEI, GABI ENEA, IOAN ROMANESCU, ALEX GHIORGHIU, CRISTI GHEORGHIU, GIGI ROMAN, DANA BOLDUR,VALI CRĂCIUNICĂ, DAN SIBEF, FLORIN TUDOR, CĂTĂLIN CABA (cu care am 2 bronzuri la perechi!) IONEL AIOANEI, ANDREI SPINEI, ADRIAN GRIGORIU, NISTOR COSTEA și chiar cu cei pe care unii îi mai blamează DAN LAURENȚIU SANDU, COSMIN DONCIU! Cât despre neprieteni or fi care poate nu mă înghit totdeauna, îi simt dar nu le port pică! Chiar și din cei enumerați au mai avut unele ieșiri și eu către ei. Îmi place însă să las un loc de bună ziua în tot ce fac, de aceea nici pe ISC nu intru în polemici murdare, îmi displace!

Cristi Isop: Credeți în profesionism în scrabble? Și mă refer la a trăi exclusiv pentru și din scrabble. Este viabil în România?

Vica Mihalache: Nu-mi place cuvântul profesionism în scrabble! E un joc pentru toți dar respect performanțele și munca celor de sus! Că ar fi nevoie de bani pentru dezvoltarea lui și organizare de competiții cu premii atrăgătoare, da!

Cristi Isop: Ce întrebare i-ar pune vica lui Vasile Mihalache?

Vica Mihalache: De unde atâta rabdare pentru a trece prin atâtea greutăți și cum ai suportat toate măgăriile din politică in ultimii 10 ani?

Cristi Isop: Ce întrebare aveți să-mi puneți?

Vica Mihalache: Ce proiect urmează pentru tine în scrabble? Dar în viața de toate zilele?

Cristi Isop: Proiecte sunt mai multe: să continui parteneriatele cu școlile din Mehedinți, să dezvolt clubul și site-ul. În viața de toate zilele, să ne facem o casă la țară și să apară și un copil.

Vica Mihalache: Îmi dai voie și la un cuvânt de încheiere?

Cristi Isop: Vă rog!

Vica Mihalache: Mulțumesc de găzduire. Și rog să fiu iertat dacă am plictist prin prea multe amănunte și sinceritate! Să auzim numai de bine și aștept câți mai mulți la concursurile de sală! Veniți, măcar, în iunie la Botoșani și nu veți regreta! Trăiască scrabble-ul românesc și practicanții lui și faceți cât mai mulți prozeliți!

Cristi Isop: Nea Vica, vă mulțumesc pentru interviu.

Vica Mihalache: Și eu vă urez numai împliniri!

 Bookmark and Share

Inapoi pe pagina Sport Club Columna

SEO Romania