Dan Goșa (1Scorpion)

Cristi Isop: De când, cum şi unde ai început scrabble?

Dan Goşa: Am început în 1993, în septembrie, printr-o întamplare fericită; de fapt mai multe întâmplări: era sâmbătă dimineaţa şi ploua, ascultam la Radio Constanţa stirile sportive ale lui Catalin Donose care la finalul intervenției a anunțat că începand cu ora 10 la clubul elevilor va avea loc etapa naţională pentru copii şi juniori și că erau așteptaţi spectatori. Eu nu ştiam să joc deloc, auzisem de scrabble, chiar aveam acasă un joc cu litere din carton pe care mi-l luase mama cu vreo 3 ani în urmă, dar nu jucasem niciodată. M-am îmbrăcat şi am fugit către clubul elevilor, turneul începuse, am intrat, copiii deja jucau, eu aveam 16 ani și 10 luni atunci și eram junior. Cum m-a văzut o profesoară, m-a şi întrebat de ce venisem, am zis că eram  simplu spectator. Erau doar 25 de copii şi mi-au propus să intru şi eu în concurs al 26-lea şi uite aşa am intrat, am jucat, am avut o participare onorabilă. S-a şi râs pe seama mea caci nu ştiam deloc să joc, nu stăpâneam regulile.

Cristi Isop: La Farul cum și când ai debutat?

Dan Goşa: Nu mai ştiu în ce an s-a creat Farul cred că acum 9 ani de zile… sincer nu mai ştiu în ce an... am avut o pauză competiţională  de 6 ani și nu îmi mai amintesc multe, ştiu că nu eram mulţi în club. Primul club la care am jucat a fost Trident Constanţa și după acel turneu am jucat numai în franceză, vreo 2 ani.

Cristi Isop: După care a urmat revenirea la română. Cum a fost trecerea?

Dan Goşa: După ce am participat la campionatul mondial francofon, ca junior, în 1994 din Belgia, am continuat pregătirea în franceză până în noiembrie 1995, eram deja senior şi nu mai puteam concura în franceză la seniori, aşa că am început să joc în română. Nu mi-a fost uşor, pentru că eram obişnuit cu franceza, cu dicţionarul ODS, eram derutat la cuvintele de 2, 3 litere, dar m-am obişnuit. Am avut profesori buni : Burducea, Grosu, Antonescu, Furtună.

Cristi Isop: A urmat o perioada în care Baronul (Cristi Popescu) a creat o echipă redutabilă la Constanţa, echipă ce se bătea constant la titlu. Cum a fost perioada aia?

Dan Goşa: Jucasem 1 an pentru Locomotiva Bucuresti și m-am bucurat tare când s-a creat Farul Constanţa. A fost o perioadă frumoasă, dar scurtă pentru mine, căci am început să navighez. Am câștigat titlul de campioni pe echipe cu Farul, am luat la perechi locul 2 național cu echipa MAI VERE, alături de varul meu Cătălin Mârzan.

Cristi Isop: Enumeră câteva din realizarile tale scrabblistice: titluri, turnee câştigate, etc.

Dan Goşa: La nivel de judeţ, am un titlu de campion judeţean, un loc 2 și un 3, la nivel naţional cel mai avansat loc a fost 7 anual, titlu naţional pe echipe și un loc 2 cu echipa. Sunt multe satisfacţii şi cupe, dar nu le mai ţin minte. Am medalii și cupe, când m-am lăsat acum 6 ani eram al 8-lea pe ţară.

Cristi Isop: Ce crezi despre ISC? Este util pentru antrenament sau doar un mod de relaxare?

Dan Goşa: Este foarte util, am învaţat multe, mă şi relaxez.

Cristi Isop: Dacă ai avea vreun regret legat de scrabble, care ar fi acela?

Dan Goşa: Că am pierdut ultimii 6 ani fără să particip la competiţii.

Cristi Isop: Ce ar fi de lăudat la Dan Goşa ?

Dan Goşa: Las pe alţii să mă laude. Nu mă las niciodată bătut.

Cristi Isop: Dar de criticat?

Dan Goşa: Am multe de criticat, neatenţie, am luat multe 0-uri din neatenţie, îmi place acest joc şi întotdeauna sunt fair play, nu port pică, dar nu accept când cineva abandonează jucând cu mine.

Cristi Isop: Din ceea ce ştii, cum crezi că ar trebui acţionat pentru o mai bună popularizare a scrabble-ului în România?

Dan Goşa: Nu ştiu, Cristi de  problemele astea, crede-mă sunt total pe lângă, sunt plecat pe an câte 8 luni și nu ştiu ce se întamplă în lume, d-apoi în scrabble.

Cristi Isop: Şi totuși...

Dan Goşa: Ar trebui început de pe plan local, stimulați copiii cu concursuri și premii, turnee locale cu premii. Cum îi ai tu acolo, organizează concursuri între ei, dă-le o diplomă şi vor fi încântaţi  şi să vezi ce o să se bucure.

Cristi Isop: Ce crezi despre profesionismul în scrabble? Este o idee viabilă și valabilă în România?

Dan Goşa: Mulţi joacă de plăcere, nu mulţi încearcă să facă performanţă şi să fie profesioniști. Când mă duceam la turnee, când eram mai mic, în primul rând doream să-mi văd prietenii și să mă relaxez, puţini sunt cei care pun suflet, care rup Dex-ul în două. E bine să fii om și să fii profesionist în tot ceea ce faci.

Cristi Isop: Ce întrebare i-ar pune 1scorpion lui Dan Goşa?

Dan Goşa: Când îşi va arăta acul din nou la competiţii de sală?

Cristi Isop: Şi răspunsul?

Dan Goşa: Când situaţia din România va deveni una frumoasă şi vom avea salarii că în afară, să ne permitem să lucram aici, până atunci voi lucra afară și slabe șanse să revin în curând, asta este... dar cândva voi reveni și voi deveni campion naţional.

Cristi Isop: Ce întrebare ai avea să-mi pui mie?

Dan Goşa: Cum crezi ca va fi clubul tău peste 5 ani? Crezi că vei avea acelasi aplomb ca până acuma, aceeaşi implicare emoţională?

Cristi Isop: Sper să aibă campioni în rândurile lui. Eu pun şi pasiune şi dragoste şi ambiţie în "construirea" copiilor care vin la sală. În rest... depinde şi de ei.

Dan Goşa: Să ai grijă de ei si să-i stimulezi.

Cristi Isop: Dan, îţi mulțumesc pentru interviu şi sper că, mai devreme sau mai târziu, să ne vedem la sală.

Dan Goşa: Și eu îţi  mulţumesc, Cristi. 

Bookmark and Share

Inapoi pe pagina Sport Club Columna

SEO Romania