Alice Mihai (Puricel)

 De când și de ce scrabble?

Primul contact cu jocul l-am avut la 7 ani, când mama (Claudia Mihai) a început să meargă la competiții de scrabble și implicit și-a inițiat copiii în tainele acestui joc. Deși ani de zile am mers cu mama la concursuri doar în calitate de “fluturar” (ma simțeam foarte importantă și mai mult, eram învoită și de la școală, ceea ce-mi convenea de minune :)), din 1994 am decis să particip la competițiile oficiale în franceză (ceea ce a fost destul de greu, având în vedere că nu știam deloc franceza, dar eram stimulată de oportunitatea deplasărilor la campionatele mondiale) iar din 2002 la cele în română.

Ai simțit vreodata că ești fata mamei tale în ceea ce privește scrabble?

E greu de spus… căci este destul de dificil să-i merg mamei pe urme în această privință, să ajung la performanțele ei… Dar sigur, de multe ori am fost (și încă sunt) mândră că sunt “fata mamei” și cred că mi-a transmis din talentul ei, însă sunt conștientă că ar trebui să muncesc mult mai mult pentru rezultate mai bune.

Ce titluri ai obținut până acuma?

Nu mă pot mândri cu titluri, ci doar cu câteva premii sau probe caștigate: locul 1 – proba libere, Târgu Frumos (2003); locul 1 - proba anticipație – Bușteni (2005) și Oltenița (2008); locul 3 - campionatul francofon (2003), 3 participări la campionatele mondiale în franceză.

Ce proba îți place mai mult?

Cam toate probele îmi plac în egală măsură, fiecare are frumusețea ei… însă poate mai mult îmi place anticipația (chiar dacă uneori nu-mi iese schema :) ) deoarece îți pune cel mai mult mintea la contribuție și-ți dezvoltă capacitatea de analiză.

Ce probă îți displace? Motivează.

Cum am spus, îmi plac toate probele, însă recunosc că dintre probele de compunere cel mai puțin îmi place “seria de maxime” pentru că este foarte înșelătoare, de exemplu: dacă nu ai văzut topul în primul tur poți ieși foarte ușor pe ultimul loc, iar dacă l-ai văzut te poți clasa și pe primul loc, chiar dacă apoi n-ai mai găsit mare lucru...

Care sunt speranțele tale pentru 2010?

Să rămân în primii 15 jucători în CNIS. Sigur, speranțele ar trebui să fie mai înalte decât în anul precedent (când am ieșit pe locul 14), dar știu de asemenea că nu pot urca în clasament fără să-mi dedic mai mult timp pentru pregătire, acumulare cuvinte noi/neobișnuite etc.

Dăcă ai putea, ce ai schimba în scrabble?

Ai atins un punct sensibil… aș schimba multe… însă pentru o schimbare e nevoie de o “echipă” omogenă care să acționeze și să ia decizii numai în interesul dezvoltării acestui joc. Ca federație, aș încerca să promovez acest joc prin organizare de turnee pentru amatori/începători, prin prezentări în școli/licee/facultăți, lansare saptămânală/lunară de concursuri on-line (cum face Ninel), prin apariții în reviste cu probleme/demonstrații de partide (cum se întampla odată în Rebus), prin stimularea regulată a jucătorilor existenți (în special a tineretului) cu diferite premii (diplome/medalii/jocuri) etc.

Ce ai de lăudat la Alice Mihai?

Nu-mi place să mă laud, dar cred că mă avantajează (în general, nu numai în scrabble) faptul că sunt pragmatică și corectă.

Ce ai de criticat?

Eh, se spune că persoanele din zodia fecioara nu suportă critica (oare așa o fi? :) ), dar hai să vedem dacă suport… aș critica în primul rând lipsa de mobilizare/voință când vine vorba de o pregătire mai intensă pentru concursuri (îmi propun acest lucru de ani de zile, dar nu reușesc sa-l pun în practică… mereu dau vina pe lipsa de timp). Pot să spun și ce urăsc la mine? Faptul că mă stresez foarte ușor și că sunt foarte emotivă, ceea ce mi-a dat (și îmi dă) mult de furcă…

Ce întrebare i-ar pune puricel lui Alice Mihai?

Nu vreau să-mi pună “puricel” întrebări, că e un puricel cam exigent uneori :).

Ce întrebare ai avea să-mi pui mie?

Văd că ești pasionat de scrabble… când te decizi să participi constant la turnee?

Felicitări pentru club și pentru promovarea scrabble-ului pe site-ul Columna (prin articole și interviuri)! Bravo!

Ne dorim foarte mult să putem participa constant la turnee. Și acest lucru nu se rezumă doar la mine, mă refer aici și la ceilalți membrii ai clubului. Totul este o chestiune de bani! Noi nu avem sponsori și asta nu pentru că nu ne-am dori acest lucru. Mehedințiul este, totuși, județul cu cel mai mare procent de șomeri din România. Sărut-mâna și mulțumesc pentru interviu.

Bookmark and Share

Inapoi pe pagina Sport Club Columna

SEO Romania